Niżej podaję przepis na moje typowe śniadanie. Bardzo często jem właśnie takie i bez żadnego problemu wytrzymuję do obiadu. Polecam i zachęcam do wypróbowania i ocenienia.
KASZA GRYCZANA Z MARCHEWKĄ I PRZYPRAWAMI
- 50 g kaszy gryczanej (ważone przed ugotowaniem)
- jedna duża marchew
- 1 łyżka słoneczniku łuskanego
- 1 łyżka otrąb pszennych
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/8 łyżeczki curry
- 1/8 łyżeczki proszkowanego imbiru
- 1/8 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju lub oliwy
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlać oliwę. Marchewkę obrać, pokroić w talarki, wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą. Chwilę podsmażyć. Dodać słonecznik. Po chwili wrzucić przyprawy, wszystko wymieszać i dodać kaszę gryczaną.
Po ok. pół minuty dodać 100 ml wody (wody 2 razy tyle ile było kaszy). Doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę.
Gdy kasza będzie ugotowana dodać otręby, wymieszać. Polecam podawać z pomidorem pokrojonym w ćwiartki.
KOMENTARZE