Teoretycznie wszyscy wiemy jakie produkty powinny być pożywane podczas odchudzania. Nie zawsze jednak jest to takie oczywiste. Istnieją przecież produkty zdrowe i bardzo kaloryczne oraz na odwrót – mało kaloryczne i nie całkiem zdrowe. Co w takim razie można jeść, a czego lepiej unikać podczas odchudzania?
Co jeść podczas odchudzania
Podstawą piramidy żywieniowej zatwierdzonej przez WHO (Światową Organizację Zdrowia) jest ruch. Jednak sama aktywność fizyczna to za mało, żeby mieć zdrowy organizm. Osoby odchudzające się powinny sięgać po poszczególne grupy produktów:
- woda – powinna zastąpić wszystkie napoje gazowane i stanowić podstawę napoi w ciągu dnia, można spożywać również kawę (w odpowiedniej ilości) oraz herbaty, ale to właśnie woda powinna być spożywana w największej ilości;
- warzywa i owoce – ta grupa powinna stanowić największą część zjadanych produktów, dostarczają niezbędnych witamin i minerałów, uwaga: niektóre diety nie zalecają jedzenia owoców ze względu na zawarte w nich cukry, ale warto pamiętać, że węglowodany to jeden z kluczowych makroskładników, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania;
- produkty pełnoziarniste – w tej grupie występują makarony, pieczywo, kasze, ryże i wszystkie produkty pochodzące od zbóż, ostatnio modna jest dieta bezglutenowa, jednak nie warto gonić za modą, ta dieta ma sens jedynie wśród osób, które są na niego uczulone;
- nabiał – produkty mleczne, jajka, sery, masło – są kaloryczne więc należy je dozować w odpowiednich ilościach;
- mięso i ryby, orzechy – są źródłem białka i tłuszczu.
Warto sięgać po produkty pełnowartościowe, a do każdego posiłku dodawać owoc i warzywo. Liczba jedzonych kalorii nie powinna przekraczać dziennego zapotrzebowania, a podczas diety odchudzającej powinna być niższa o 10-15%. Tylko odpowiedni sposób odżywiania w połączeniu z aktywnością fizyczną pomoże osiągnąć zdrowe i szczupłe ciało.
KOMENTARZE