Lubię gotować, ale nie zawsze mam ochotę spędzać przy garach pół dnia. Gotując zawsze przygotowuję więcej, niż potrzebuję na jeden posiłek. Dzięki temu kolejny mam już z głowy. I tak często jem obiad na kolację lub na śniadanie kolejnego dnia.
Dzisiaj w mojej kuchni leczo z cukinii.
LECZO Z CUKINII
- duża cukinia
- duża cebula
- 4 średnie ząbki czosnku
- 3-4 marchewki
- papryka żółta, zielona i czerwona
- 1/2 kg mięsa mielonego
- koncentrat pomidorowy lub pomidory w puszce
- świeżo mielony pieprz
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
mięso wrzucić na głęboką patelnię (może być typu wok) i chwilę podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Dodać posiekaną drobno cebulę, pokrojoną marchewkę (wedle upodobania w talarki, kostkę lub w słupki) oraz pokrojoną paprykę. Przykryć naczynie i chwilę wszystko podsmażyć.
W tym czasie cukinię umyć. Jeśli ma miękką skórkę nie trzeba jej obierać. To samo z pestkami - jeśli są młode i miękkie spokojnie możemy je zostawić. Cukinię kroimy w kostkę ok 1cm. Dodajemy do warzyw. Przykrywamy i dusimy wszystko ok. 30 minut.
Gdy warzywa zmiękną dodajemy koncentrat pomidorowy lub zmiksowane pomidory z puszki. Doprowadzamy do wrzenia. Można odparować nadmiar płynu, który dała cukinia, ale nie trzeba. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne i świeżo mielonym pieprzem (ja używam kolorowej mieszanki).
Podawać z ryżem lub kaszą. Można wzbogacić mięsem lub dobrą kiełbasą, jeśli ktoś nie wyobraża sobie braku mięsa na obiad.
KOMENTARZE