Lubię gotować, ale nie zawsze mam ochotę spędzać przy garach pół dnia. Gotując zawsze przygotowuję więcej, niż potrzebuję na jeden posiłek. Dzięki temu kolejny mam już z głowy. I tak często jem obiad na kolację lub na śniadanie kolejnego dnia.

Dzisiaj w mojej kuchni leczo z cukinii.

LECZO Z CUKINII

  • duża cukinia
  • duża cebula
  • 4 średnie ząbki czosnku
  • 3-4 marchewki
  • papryka żółta, zielona i czerwona
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • koncentrat pomidorowy lub pomidory w puszce
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól do smaku




PRZYGOTOWANIE:
mięso wrzucić na głęboką patelnię (może być typu wok) i chwilę podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Dodać posiekaną drobno cebulę, pokrojoną marchewkę (wedle upodobania w talarki, kostkę lub w słupki) oraz pokrojoną paprykę. Przykryć naczynie i chwilę wszystko podsmażyć.

W tym czasie cukinię umyć. Jeśli ma miękką skórkę nie trzeba jej obierać. To samo z pestkami - jeśli są młode i miękkie spokojnie możemy je zostawić. Cukinię kroimy w kostkę ok 1cm. Dodajemy do warzyw. Przykrywamy i dusimy wszystko ok. 30 minut.

Gdy warzywa zmiękną dodajemy koncentrat pomidorowy lub zmiksowane pomidory z puszki. Doprowadzamy do wrzenia. Można odparować nadmiar płynu, który dała cukinia, ale nie trzeba. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne i świeżo mielonym pieprzem (ja używam kolorowej mieszanki).

Podawać z ryżem lub kaszą. Można wzbogacić mięsem lub dobrą kiełbasą, jeśli ktoś nie wyobraża sobie braku mięsa na obiad.