Moja 14-dniowa dieta oczyszczająca z toksyn rozpoczyna się zupą z kaszy jaglanej. Będzie ona stanowiła podstawę mojego żywienia dziś oraz jutro. Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych kasz oraz jedyną, która ma działanie silnie alkalizujące organizm. Przygotowanie zupy warzywnej z jej dodatkiem to doskonały sposób na rozpoczęcie detoksu.

Powstała z nasion prosa kasza nie zawiera glutenu i jest lekkostrawna, dzięki czemu dobrze wpływa na układ pokarmowy i pomaga w leczeniu niestrawności. Zawarta w niej krzemionka ma dobry wpływ na stawy oraz znakomicie poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.

Ma właściwości rozgrzewające oraz przeciwwirusowe, więc warto jeść ją w okresie zimowym i podczas przeziębień. Polecana jest także rekonwalescentom. Działa przeciwgrzybicznie oraz detoksykująco na organizm. Ta ostatnia cecha sprawia, że właśnie ona stanowić będzie dodatek do pysznej zupy warzywnej na oczyszczenie organizmu z toksyn.

Kiedyś o kaszy więcej, a tymczasem zapraszam na zupę. Będzie to pierwszy przepis z cyklu: dieta warzywno owocowa przepisy .

Zupa z kaszy jaglanej - składniki

  • 3 litry wody
  • 3 duże lub 5 małych marchewek
  • pół korzenia selera
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku (polskiego)
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu (u mnie zmieszany czarny, czerwony i zielony) najlepiej świeżo zmielonego
  • 1/4 łyżeczki chilli
  • 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (czysty, bez żadnych dodatków - ze szklanego słoika)

Wszystkie użyte przeze mnie przyprawy są w wersji suszonej (zioła) lub sproszkowanej (z wyjątkiem ziela angielskiego i liścia laurowego).

Zupa z kaszy jaglanej - przygotowanie

Wodę wlać do garnka, dodać ziele angielskie, liście laurowe oraz kminek. Przykryć i zagotować. W tym czasie trzeba obrać warzywa i zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę.

Kiedy woda się zagotuje dodać wypłukaną kaszę jaglaną oraz cebulę. Gotować ok. 10-15 minut, aż kasza zmięknie.

Dodać przyprawy: lubczyk, majeranek, imbir, tymianek, bazylię, kurkumę, pieprz oraz chilli. Wrzucić starte warzywa i gotować jeszcze 5 minut.

Na koniec dodać dobrej jakości koncentrat pomidorowy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawić zupę solą himalajską.

Zupa wyszła bardzo smaczna, delikatnie pikantna i gęsta od warzyw. Dla jednej osoby na diecie oczyszczającej powinna wystarczyć na 2 dni detoksu. U mnie oczyszczają się aż 4 osoby, dlatego na kolację będę musiała ugotować kolejną porcję.

Zapisz się na detoks jesienny - Wypełnij formularz poniżej

W podziękowaniu za zapis otrzymasz ode mnie krótki raport pod tytułem: "Najlepsze zioła oczyszczające organizm". I w odpowiednim momencie będę mogła poinformować Ciebie, kiedy planuję kolejne oczyszczanie organizmu, żebyś mogła mi towarzyszyć.

Zgadzam się z Polityką Prywatności
oczyszczająca zupa z kaszy jaglanej