Owsianka to niezwykle proste i szybkie danie, które stanowi pożywny posiłek. Jej niekwestionowaną zaletą jest dowolność i różnorodność. Można nie tylko dobrać ją pod indywidualne preferencje, ale też zmieniać składniki główne i dodatki w taki sposób, że nigdy się nie znudzi.

Jak zrobić smaczną owsiankę?

Zrobienie owsianki nie jest trudne, wystarczy zalać płatki wrzątkiem, odczekać chwilę i dodać kolejne składniki. Cała magia tego dania polega na odpowiednim dobraniu wszystkich składników. Jak to zrobić? Przede wszystkim próbować, żeby wiedzieć jakie smaki do siebie pasują. Można wymieniać poszczególne jej elementy, uciekając tym samym od nudy. Z czego powinna składać się pożywna i pełnowartościowa owsianka?

Płatki – owsiane, jaglane, ryżowe, gryczane – do wyboru do koloru, bo płatków na rynku jest tyle ile zbóż! Owsianka może być zalana wodą lub mlekiem (zwierzęcym lub roślinnym) lub gotowana. To już zależy od preferencji. Można ją jeść z dodatkiem mleka, jogurtu czy wyciskanych soków. Warto eksperymentować, by znaleźć swoją ulubioną wersję.

Owoce – najlepiej dodawać swoje ulubione, można łączyć i sprawdzać smaki. Malina i banan są pyszne w połączeniu, ale czy nie warto sprawdzić jak banan smakuje z wiśnią lub borówką?

Nasiona i orzechy – nasiona chia lub ulubione orzechy to najlepszy sposób, żeby dodać do posiłku nieco białka i tłuszczy. Dzięki obecności wszystkich grup makroskładników owsianka jest pełnowartościowym daniem.

Owsianka – ciekawe przykłady

Choć pomysłów na owsiankę nie brakuje, poniżej znajduje się kilka pysznych przepisów, które zdecydowanie warto wypróbować:

  • owsianka zrobiona na mleku roślinnym z dodatkiem malinowej pulpy oraz pokrojonego banana, do tego łyżka masła orzechowego;
  • owsianka kakaowa – podczas gotowania wystarczy dodać kakao oraz rozmrożone wcześniej maliny, wiśnie i borówki;
  • owsianka miodowa – płatki zrobione na ciepło z mlekiem kokosowym, po dodaniu miodu, imbiru i pomarańczy idealnie rozgrzewa w jesienne dni;
  • owsianka pomarańczowa – do płatków owsianych dodać ekstrakt z wanilii, startą skórkę z pomarańczy, odrobina wyciskanego soku z pomarańczy, garść orzechów laskowych, pokrojona pomarańcza i mandarynki

A jaki jest Twój ulubiony sposób na owsiankę? Podziel się swoim sposobem w komentarzu.