Śniadanie - najważniejszy posiłek dnia. Nie warto z niego rezygnować. Dodaje energii, pobudza metabolizm. Niektórym śniadanie kojarzy się z kanapką lub płatkami na mleku. Dla wielu trudno wyobrazić sobie, aby śniadanie nie było słodkie. Tymczasem ja od dawna nie lubię słodkich śniadań.

Niżej podaję przepis na moje typowe śniadanie. Bardzo często jem właśnie takie i bez żadnego problemu wytrzymuję do obiadu. Polecam i zachęcam do wypróbowania i ocenienia.



KASZA GRYCZANA Z MARCHEWKĄ I PRZYPRAWAMI

  • 50 g kaszy gryczanej (ważone przed ugotowaniem)
  • jedna duża marchew
  • 1 łyżka słoneczniku łuskanego
  • 1 łyżka otrąb pszennych
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/8 łyżeczki curry
  • 1/8 łyżeczki proszkowanego imbiru
  • 1/8 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju lub oliwy

PRZYGOTOWANIE:

Do garnka wlać oliwę. Marchewkę obrać, pokroić w talarki, wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą. Chwilę podsmażyć. Dodać słonecznik. Po chwili wrzucić przyprawy, wszystko wymieszać i dodać kaszę gryczaną.

Po ok. pół minuty dodać 100 ml wody (wody 2 razy tyle ile było kaszy). Doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie całą wodę.

Gdy kasza będzie ugotowana dodać otręby, wymieszać. Polecam podawać z pomidorem pokrojonym w ćwiartki.