Rukola, mimo że wciąż mało popularna w Polsce, powoli zbiera coraz większe grono zwolenników. Dla mnie do niedawna także była czymś nieznanym. A warto ją poznać, ponieważ jest niskokaloryczna i zawiera mnóstwo składników korzystnych dla zdrowia.
Liście rukoli mają kształt miecza, trochę przypominają nasz pospolity mniszek lekarski. Smak jest ostry i wyrazisty. Dzięki temu świetnie komponuje się we wszelkiego rodzaju sałatkach, jak również doda nieco charakteru daniom z mięsa czy ryb.
Rukola - właściwości odchudzające i lecznicze
Warto po nią sięgnąć, kiedy jesteśmy na diecie. Ma mnóstwo błonnika oraz jedynie 25kcal w 100 gramach. Szybko syci, a dodatkowo ułatwia trawienie oraz pomaga oczyszczać organizm z toksyn wspomagając usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii.
Swój ostry piekący smak zawdzięcza obfitości aminokwasów siarkowych o właściwościach bakteriobójczych oraz glukozynolanom chroniącym przed nowotworami oraz zwiększającymi odporność.
Jakby jej zalet wciąż było mało, rukola jest świetnym źródłem żelaza, wapnia i magnezu. Poza tym ułatwia przyswajanie żelaza także z innych produktów. Jest również dobrym źródłem witamin z gruby B, witaminy C i K, kwasu foliowego i karotenoidów. Te ostatnie dobrze wpływają na zdrowie oczu.
Jak więc widzisz, rukola jest bogata w składniki odżywcze i witaminy, więc warto włączyć ją do swojego menu. Z powodzeniem można ją uprawiać samemu nawet w doniczce na parapecie czy balkonie. Nie jest wymagająca i każdy sobie z nią poradzi.
Zanim jednak wyhodujemy ją sami, zachęcam do przygotowania sałatki z tej, którą dostaniemy w sklepie lub na targu.
Sałatka z rukoli - składniki
- Rukola - opakowanie 100g
- 2 pomidory
- 2 łodygi selera naciowego
- Kawałek cukinii (ok. 10cm)
- Plasterek cytryny (ok. 1cm)
- Sól i pieprz do smaku
Sałatka z rukoli - przepis
Wszystkie składniki sałatki dokładnie umyć. Rukolę wrzucić do miski (nie trzeba rozdrabniać). Pomidory pokroić w ósemki, seler naciowy w plasterki a cukinię w półplasterki i wszystko dodać do rukoli. Całość skropić sokiem z cytryny i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ja taką sałatkę zjadłam na śniadanie i podałam z ciepłym barszczem z domowego zakwasu z buraków. Z takich ilości składników wyszły 2 duże porcje, po których sytość trwała kilka godzin.
Sałatka ta świetnie nadawałaby się także jako dodatek do obiadu - do pieczonego kurczaka, czy do ryby. A po detoksie fajnie było by tam dodać jajko i trochę oliwy lub oleju lnianego. Jeśli masz jakiś swój ciekawy sposób na przygotowanie rukoli, podziel się proszę nim w komentarzu. Chętnie wypróbuję różne opcje.
KOMENTARZE