Kiedy pomyślałam o zrobieniu takiej sałatki, to w mojej głowie wyglądała ona nieco inaczej. Użyte zostały 3 składniki, a na talerzu miały wyjść 3 okręgi. Zaczynając od zewnątrz - zielony z sałaty, pomarańczowy z marchewki i w samym środku jabłko. Wyszło natomiast coś w rodzaju piramidki, czy trzywarstwowego kopczyka.
Przygotowanie jest szalenie proste, a uczucie sytości utrzymuje się długo.
Sałata masłowa z marchewką i jabłkiem - przepis
Składniki na jedną osobę
- pół główki sałaty masłowej
- 1 marchewka
- 1 jabłko
- zioła prowansalskie
- cynamon
- sól himalajska
- pół cytryny
Wszystkie składniki wypłukać, marchewkę obrać. Bezpośrednio na talerz rwać liście sałaty masłowej. Skropić lekko sokiem z cytryny , oprószyć solą himalajską i ziołami prowansalskimi. Na sałacie ułożyć startą marchewkę i również skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą himalajską. Ostatnia warstwa to jabłko starte razem ze skórką - skropione sokiem z cytryny i oprószone lekko cynamonem.
KOMENTARZE