Dziś i przez kilka kolejnych wpisów rozprawiać się będę na temat zaparć. W sposób przystępny i wyczerpujący postaram się wyjaśnić Ci czym są zaparcia, jak sobie z nimi poradzić nie szkodząc sobie jeszcze bardziej oraz kiedy i po co lepiej skorzystać z pomocy specjalisty.

Co to są zaparcia?

Najprościej rzecz ujmując są to trudności z oddawaniem stolca. Przyjęło się uważać, że zdrowy człowiek nie mający z tym problemu odwiedza toaletę za grubszą potrzebą od trzech razy dziennie do trzech razy w tygodniu. Kiedy częstotliwość jest mniejsza niż trzy razy w tygodniu śmiało możemy stwierdzić, że mamy już do czynienia z zaparciem.

Dodatkowymi objawami są bardzo często:

  • bóle brzucha i jelit, 
  • twardy i suchy stolec, często przypominający owcze bobki, 
  • uczucie niepełnego wypróżnienia, 
  • wzdęty brzuch.
Problem ten częściej dotyka kobiet. Statystyki mówią tu o co drugiej kobiecie i co czwartym mężczyźnie zmagających się z zaparciami.


Przyczyny zaparć

Można wyróżnić dwie ogólne przyczyny. Pierwsza to objaw lub skutek różnego rodzaju chorób (samo zaparcie nie jest chorobą). Druga przyczyna to złe nawyki. Na razie skupię się tylko na tej drugiej, bowiem w przeważającej liczbie przypadków winę ponosimy my sami i poprzez zmianę nawyków sami możemy sobie pomóc.


O jakie złe nawyki chodzi? Chociażby nieodpowiednia dieta, zbyt mała ilość ruchu, stres i życie w ciągłym biegu. Poza tym także stosowanie niektórych wyniszczających diet odchudzających oraz nadużywanie środków przeczyszczających.

Od czego zacząć?

Przede wszystkim postaraj się wyeliminować ze swojej diety produkty, które mają działanie zatwardzające. Do produktów takich należą m.in.:
  • kakao i czekolada;
  • cukier rafinowany (cukier, słodycze, słodkie ciasta i ciasteczka, wysoko słodzone dżemy, syropy owocowe itp.);
  • białe pieczywo
  • pokarmy ciężkostrawne;
  • pokarmy bogate w tłuszcze zwierzęce;
  • jagody i borówki;
  • banany;
  • gotowana marchew;
  • biały ryż;
  • potrawy mączne (kluski, kluseczki, budynie);
  • mąka ziemniaczana i potrawy z jej udziałem (w tym kisiele);
  • jaja gotowane na twardo;
  • słodzone, gazowane napoje;
  • potrawy wysokoprzetworzone (fast-foody, rozgotowane dania, dania z proszku);
  • mleko skondensowane słodzone;
Dużo tego prawda? A nie jest to pełna lista. Niemniej jednak zawiera sporo rzeczy, które powinnaś wyeliminować ze swojej codziennej diety lub przynajmniej w znacznym stopniu ograniczyć.

W kolejnych wpisach zajmę się tym, co w takim razie możesz a nawet powinnaś jeść oraz pić, by usunąć zaparcia, zatwardzenie i pozbyć się wreszcie wzdętego brzucha.

Więcej ruchu

Oprócz zmian nawyków żywieniowych warto wprowadzić także aktywność fizyczną. Temu zagadnieniu wkrótce także poświęcę więcej uwagi.

Śledź bloga w oczekiwaniu kolejnych artykułów w tej serii.