Seler naciowy to doskonałe warzywo zarówno na odchudzanie jak i na oczyszczenie organizmu z toksyn. Zawiera jedynie 13 kcal na 100g. Kochają go gwiazdy i pokochałam go także ja, choć nie była to miłość od pierwszego schrupania. Seler naciowy ma dość specyficzny smak, jednak po kilku próbach można go docenić, a nawet polubić. Zielony koktajl z udziałem selera naciowego to doskonały pomysł na pierwsze lub drugie śniadanie. Ten, który dziś przygotowałam o dziwo nasycił mnie na kilka godzin. Świetnie wpływa na przemianę materii i usuwanie toksycznych produktów jej przemiany. Teraz, kiedy trwa moja dieta na oczyszczenie organizmu z pewnością będę go co kilka dni wykorzystywać.
Koktajl z selera naciowego - składniki
- seler naciowy - u mnie ok 14 łodyg
- 1 jabłko ze skórką
- sok z połowy cytryny
- kawałek cukinii (ok 10cm)
- szczypta imbiru
- 2 szklanki wody
Z podanych ilości przygotowałam koktajl dla dwóch osób (wyszło nieco ponad 0,5l na osobę). Wyszedł dość mocno gęsty i sycący. Chyba przesadziłam z ilością selera. Można dodać go mniej lub też zwiększyć ilość wody, jeśli chcemy poczęstować większą ilość osób.
Koktajl z selera naciowego - przygotowanie
Przygotowanie jest niezwykle proste, jak to w przypadku wszystkich koktajli bywa.
Składniki trzeba umyć, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić wszystkie razem do blendera i zmiksować.
Spożywać tuż po przyrządzeniu, żeby zawarte w koktajlu witaminy i enzymy nie zdążyły zginąć.
Wkrótce także inne przepisy na zdrowe koktajle.
KOMENTARZE